Πως το ελληνικό δημόσιο χάνει 83 εκατ. από τα πρόστιμα στα καρτέλ

Πως το ελληνικό δημόσιο χάνει 83 εκατ. από τα πρόστιμα στα καρτέλ
Λάθος ή δόλoς; Tο ελληνικό Δημόσιο πάντως στερείται αυτή την στιγμή 82.790.681 ευρώ από τις εταιρίες BP Hellas, Shell Hellas, Εθνική Ασφαλιστική, Αγροτική Ασφαλιστική, Interamerican και Groupama Φοίνιξ. Το ποσό αυτό είχε επιβληθεί ως πρόστιμο από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, αλλά παρόλα αυτά το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών διέγραψε τα χρέη λόγω παράνομης σύνθεσης της Επιτροπής. Ο Γιώργος Φλωράς, μέλος του ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών διερωτήθηκε μιλώντας στο tvxs.gr “εάν ήξεραν ότι η σύνθεση της Επιτροπής ήταν λανθασμένη και ότι η απόφαση θα έπεφτε στο Διοικητικό Εφετείο με αποτέλεσμα τα καρτέλ να είναι χαρούμενα”. Ρεπορτάζ: Νίκος Μίχος



Στην BP Hellas και στην Shell Hellas είχε επιβληθεί, με την απόφαση 421/2008 της Επιτροπής Ανταγωνισμού, πρόστιμο 49.731.473€ εξαιτίας του αδικήματος που εκρεμούσε εις βάρος τους σχετικά με μη εναρμονισμένη πολιτική ανταγωνισμού. Για τους ίδιους λόγους, επιβλήθηκε, με την απόφαση 460/2009 του ίδιου φορέα, πρόστιμο στις ασφαλιστικές εταιρίες Εθνική Ασφαλιστική, Αγροτική Ασφαλιστική, πρόεδρος της οποίας είναι ο Θεόδωρος Πανταλάκης, Ιnteramerican και Groupama Φοίνιξ, ύψους 33.059.000€. Οι παραβάσεις των ασφαλιστικών αφορούν την περίοδο 2002-2008.

Παρόλα αυτά το 15ο τμήμα του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών ακύρωσε την απόφαση για τις BP Hellas και Shell Hellas με τις αποφάσεις 1495/2011 και 1494/2011 και με την αιτιολογία ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε μη νόμιμη σύνθεση κατά την επίρριψη των προστίμων. Για τους ίδιους ακριβώς λόγους το 16ο τμήμα του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών παρέγραψε τα αδικήματα για τις ασφαλιστικές με τις αποφάσεις 2132/2010, 2133/2010, 2134/2010 και 2135/2010.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού όντως είχε συντεθεί παρανόμως. Όπως φαίνεται από τα πρακτικά της Επιτροπής, ο Πρόεδρος, κ. Σπύρος Ζησιμόπουλος, και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος, κ. Χαράλαμπος Χρυσανθάκης, αδικαιολόγητα κωλύονταν να παραστούν. Σύμφωνα με τον κανονισμό της Επιτροπής σε περίπτωση απουσίας του Προέδρου, και εφόσον ο Αντιπρόεδρος είναι επίσης απών, την θέση του παίρνει το αρχαιότερο μέλος της Επιτροπής. “Ο κ. Δημήτρης Γιαννέλης, όμως, που προήδρευσε της Επιτροπής, δεν είναι το αρχαιότερο μέλος”, σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Φλωρά.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΡΙΘΜ. 460/V/2009
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Συνεδρίασε στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του 1ου ορόφου του κτηρίου των γραφείων της, επί της οδού Κότσικα 1Α, Αθήνα, την 23η Οκτωβρίου 2008, ημέρα Πέμπτη και ώρα 10:30, με την εξής σύνθεση:

Προεδρεύων: Δημήτριος Γιαννέλης, τακτικό μέλος της Επιτροπής, κωλυομένου του Προέδρου της Επιτροπής Σπυρίδωνα Ζησιμόπουλου και κωλυομένου του Αναπληρωτή Προέδρου της Επιτροπής Χαράλαμπου Χρυσανθάκη.

Μέλη: Νικόλαος Γεράσιμος, λόγω δικαιολογημένου κωλύματος του τακτικού μέλους Αριστομένη Κομισόπουλου,Αριστέα Σινανιώτη,Φαίδων Στράτος, Ιωάννης Σαμέλης, Κυριάκος Μακαρώνας, λόγω δικαιολογημένου κωλύματος του τακτικού μέλους, Χρήστου Ιωάννου, Δέσποινα Κλαβανίδου, λόγω δικαιολογημένου κωλύματος του τακτικού μέλους, Παναγιώτη Κανελλόπουλου, Ευθύμιος Πουρναράκης, λόγω δικαιολογημένου κωλύματος του τακτικού μέλους, Απόστολου Ρεφενέ και Γεωργία Μπεχρή-Κεχαγιόγλου
Γραμματέας: Ηλιάνα Κούτρα, λόγω κωλύματος της τακτικής Γραμματέως Όλγας-Ανίτας Ραφτοπούλου.

Θέμα της συνεδρίασης ήταν η λήψη απόφασης επί της καταγγελίας (με ημ. αριθ. πρωτ. 6756/26.10.05) της Πρωτοβάθμιας Επαγγελματικής Οργάνωσης με την επωνυμία «ΕΝΩΣΗ ΦΑΝΟΠΟΙΩΝ ΚΑΙ ΒΑΦΕΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ» κατά των εταιρειών α) «AUDATEX ΕΛΛΑΣ Α.Ε.», β) «Η ΕΘΝΙΚΗ» ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ (αναφερόμενη εντός της καταγγελίας ως «ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ Α.Ε.Ε.Γ.Α.»), γ) «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ Α.Ε.», δ) «ΙΝΤΕΡΑΜΕΡΙΚΑΝ Ε.Α.Ε.Ζ.Α.Ε.», ε) «GROUPAMA ΦΟΙΝΙΞ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» (ισχύουσα επωνυμία της προηγουμένως ονομαζόμενης «ΦΟΙΝΙΞ ΜΕΤΡΟΛΑΙΦ Γ.Α.Ε.Α.Ε.») και στ) της «ΕΝΩΣΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ», για παράβαση του άρθρου 1 του ν. 703/77, όπως ισχύει, καθώς και του Κανονισμού 1400/2002 της Συνθήκης της Ε.Ε.

Η αρχικώς ορισθείσα συζήτηση της υπόθεσης για την 18η Σεπτεμβρίου 2008, με απόφαση της Ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού (εφεξής Ε.Α.), κατά την συνεδρίασής της, την 17.7.2008 (αριθ. συνεδρ. 1331), κατόπιν γραπτού αιτήματος (ημ. αριθ. πρωτ. 500/15.7.2008) ορισμένων εκ των καταγγελλομένων εταιρειών, ήτοι των εταιρειών: α) «AUDATEX ΕΛΛΑΣ Α.Ε.», β) «ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ Α.Ε.Ε.Γ.Α.», γ) «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ Α.Ε.», δ) «ΙΝΤΕΡΑΜΕΡΙΚΑΝ Ε.Α.Ε.Ζ.Α.Ε.», ε) «GROUPAMA ΦΟΙΝΙΞ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ», στ) «ΦΟΙΝΙΞ ΜΕΤΡΟΛΑΙΦ Γ.Α.Ε.Α.Ε.», ανεβλήθη για την 23η Οκτωβρίου 2008 (ημέρα Πέμπτη και ώρα 10:30).


“Δεν μπορώ να μην απορήσω, εφόσον η νομοθεσία του ελληνικού κράτους είναι εξαιρεικά πλούσια, ποιός είναι ο υπεύθυνος για την παρατυπία αυτή ή μήπως ήξεραν ότι εξαιτίας της παρατυπίας θα έπεφτε η απόφαση από το Διοικητικό Εφετείο και τα καρτέλ δεν θα ενοχλούνταν”, μας δήλωσε ο κ. Φλωράς.

“Δεν πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες για αυτό το λάθος από τον Πρόεδρο, ο οποίος έχει την ευθύνη της Επιτροπής που επιβάλλει πρόστιμα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ; Προ λίγων ημερών συνελήφθη ένας πατέρας επτά παιδιών για χρέη 5.000 ευρώ προς τον ΟΑΕΕ. Εκεί η δικαιοσύνη είναι αμίλλικτη ενώ εδώ όχι; Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι όταν κάποιος γνωρίζει την νομοθεσία και παρατυπεί, μπορεί να ενέχει και δόλο. Δόλος στα δικαστήρια σημαίνει να γνωρίζεις ότι κάποιος επωφελείται από αυτό που κάνεις ή που δεν κάνεις εσύ. Όταν κάποιος ξέρει ότι θα πέσει στο Δικαστήριο η απόφαση, γνωρίζει ότι θα επωφεληθεί το καρτέλ από αυτό”, συμπλήρωσε ο Γιώργος Φλωράς.

“Πλέον η υπόθεση αναπέμπεται εκ νέου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Αυτό σημαίνει ότι θα εκδικαστεί σε τρία με τέσσερα χρόνια. Θα έχουν όλα παραγραφεί, μαζί και οι τόκοι του προστίμου, που ανέρχονται στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Επίσης δεν θα φέρουν καμία ποινική ευθύνη οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι αυτών των εταιριών. Δεν θα ήθελαν προφανώς ένα ποινικό αδίκημα να λερώνει το μητρώο τους. Έχω ασχοληθεί με τα καρτέλ ξενόγλωσσων βιβλίων και ξέρω πόσο ενοχλεί κάτι τέτοιο”, μας είπε ο ίδιος.

Με βάση τον νόμο 3959/2011 ισχύει πλέον η πενταετία στην επιβολή προστίμων από την Επιτροπή Ανταγωνισμό σε κάποια εταιρία. Εάν περάσει αυτό το χρονικό διάστημα το αδίκημα παραγράφεται.

“Σκεφθείτε πόσες τέτοιες υποθέσεις δεν ξέρουμε…”, τόνισε ο Γιώργος Φλωράς.



πηγή
Related Labels: , , ,

Δεν υπάρχουν σχόλια for: "Πως το ελληνικό δημόσιο χάνει 83 εκατ. από τα πρόστιμα στα καρτέλ"


Leave a Reply

More Latest